Mijn Bibliotheek  

Laden...

lezen14Wilt u een leeskring starten, of wilt u meer informatie hierover? Bibliotheek Dinkelland en de Overijsselse bibliotheekdienst kunnen u daarbij helpen.

Met een boekje in een hoekje

‘En ademloos het blad omslaan
Ver van de dagelijksheid vandaan’

Onvervreembaar uit Niet nog een boek van Ida Gerhardt (1905-1997)

Lezen en leeskringen
Lezen zorgt voor ontspanning; het is als een reis door een andere wereld. Maar als het boek uit is, willen mensen er wel eens met anderen over praten. In een leeskring (of leesclub) is dat mogelijk.
Leeskringen bestaan uit fanatieke lezers, maar ook uit mensen die anders niet zo snel aan lezen toekomen. Het uitwisselen van de indrukken over de literatuur maakt dat je als lezer op een andere manier opnieuw bezig bent met het boek of de auteur. Maar deelnemen aan een leeskring zorgt ook voor de continuïteit, de stok achter de deur.
Het levert een verbreding van uw kennis op en u krijgt wellicht andere titels te lezen dan die u normaal gesproken kiest.
Als u graag in een leeskring met anderen over boeken van gedachten wilt wisselen, heeft u twee mogelijkheden: u kunt zich aansluiten bij een leeskring die al functioneert óf u kunt zelf het initiatief nemen om een leeskring op te richten.
In Dinkelland zijn er al verschillende leeskringen actief. Zij zijn aangesloten bij een (vrouwen) vereniging of behoren tot de zogenaamde 'vrije' leeskringen.

Zelf een leeskring beginnen
Wat kan de bibliotheek doen voor leeskringen, zowel voor bestaande als voor nieuw op te richten leeskringen?

De OBD
Ondersteuning door de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD). Dit is de provinciale service-organisatie voor openbare bibliotheken. Eén van de diensten is 'bibliotheekwerk op maat voor leeskringen'. Er is een flinke catalogus met titels waaruit gekozen kan worden. Deze titels zijn leverbaar tot een maximum van 10 exemplaren per titel (gedichtenbundels 4 exemplaren). De uitleentermijn is 4 weken. Het verzenden valt buiten de perioden van 4 weken.
Bij de geleverde titels ontvangt u een documentatiemap met informatie over de schrijver en het boek.
De kosten voor deze dienstverlening is € 1,50 (+6% BTW) per boek. De bijbehorende documentatie- of recensiemappen zijn gratis. Aan het eind van elk seizoen ontvangt de contactpersoon van de leeskring de rekening. De tassen met boeken worden afgeleverd bij de bibliotheek.
Contactpersoon

Nederland leest
Als extraatje krijgt elke leeskring jaarlijks van de bibliotheek een pakket met 10 exemplaren van het actieboek van “Nederland leest”. Hiervoor zijn geen kosten verschuldigd en de boeken hoeven niet weer ingeleverd te worden. Contactpersoon: .

Meer informatie
Boek-delen; tijdschrift voor lezers en leeskringen. Dit blad is ook te leen bij de bibliotheek. Het verschijnt 4 keer per jaar. Met o.a. interviews, recensies en in elk nummer een uitgebreid dossier rond één boek. Met bijbehorende website.

Weblog
Het weblog voor leeskringen http://leeskringenoverijssel.blogspot.com/ van de OBD bevat boekennieuws, verwijzingen naar informatie over schrijvers en leestips.