Magische miniaturen

vrijdag 23 februari 2018 t/m vrijdag 08 juni 2018 | Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Tentoonstelling van de mooiste middeleeuwse miniaturen.

De miniaturen zijn vervaardigd in de zuidelijke Nederlanden en afkomstig uit zeventien verschillende Nederlandse collecties. Slechts zelden zijn zoveel bijzondere manuscripten bij elkaar getoond.

Kleurrijke middeleeuwen

De manuscripten uit de periode van de tiende tot de zestiende eeuw bieden een uniek kijkje in de middeleeuwse wereld. Juist omdat de boeken altijd gesloten zijn geweest, zijn de miniaturen heel goed bewaard gebleven. Ze geven een prachtig beeld van het kleurrijke leven uit die periode.

Dagelijkse taferelen

De manuscripten tonen een wereld vol bloemen, dieren en glooiende akkers. Behalve bijbelse taferelen en heiligen zijn in de middeleeuwse boeken ook afbeeldingen te vinden van dagelijkse, en minder dagelijkse, middeleeuwse activiteiten, zoals boeren op het land en hertogen tijdens de jacht.

Van heel dichtbij

Grijp deze kans om de miniaturen van heel dichtbij te bekijken. Zoom in op de prachtige details, blader zelf door de boeken en kom oog in oog te staan met de middeleeuwen! Plan nu alvast een bezoek met een ervaren gids.

Activiteiten

Rondom deze tentoonstelling worden veel activiteiten georganiseerd, zoals workshops, lezingen en rondleidingen. Kijk op de website voor een planning.

Organisatie in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek.

Meer informatie: Museum Catharijneconvent.

Ga naar het bronartikel op Literatuurplein
Volledige agenda beschikbaar en doorzoekbaar op Literatuurplein