Mijn Bibliotheek  

Laden...

Literaire agenda

Opium op 4 met Rineke van Houten en in de Slaapservice Maria Barnas

Rineke van Houten, opgeleid aan de School voor Journalistiek, is al zo'n dertig jaar freelance journalist. Beeldend kunstenaar Frank Lodeizen – familie van dichter Hans Lodeizen, vader van actrice Rifka Lodeizen – ontsnapte in de oorlog aan de gaskamer en vond als joodse wees een nieuw thuis in het Amsterdam van de Cobra-kunstenaars en de dichters van de Vijftigers. Lodeizen, een talentvol etser, sloot vriendschap met Lucebert, Bert Schierbeek, Simon Carmiggelt, Remco Campert en Hans Andreus. Hij trouwde vijf keer en leidde een turbulent leven. Kunst hielp hem zijn eigen wereld te scheppen en traumatische gebeurtenissen in de oorlog te verwerken.<>br<>

Rineke van Houten voerde vele gesprekken met Lodeizen zelf en zijn familie en vrienden, en brengt zo in Dichter van de droge naald zijn verhaal tot leven tegen de achtergrond van een periode van grote maatschappelijke ontworteling en vernieuwing in na-oorlogs Amsterdam.

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u Maria Barnas uit Altijd Augustus.

Maria Barnas (1973) is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1997 met de roman Engelen van ijs. Haar poëziedebuut maakte ze in 2003 met Twee zonnen, dat werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op. Recent verscheen haar derde roman Altijd Augustus.