Gilgamesj in Nineveh

dinsdag 13 februari 2018 van 21:00 tot 22:30 | Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden

Kunstenaar en archeoloog Theo de Feyter geeft een lezing over de teksten die koning Assurbanipal voor zijn bibliotheek in Nineveh bijeenbracht.

De Feyter studeerde Talen en Culturen van West-Azië, werkte mee aan opgravingen in Syrië en Turkije en vertaalde het Gilgamesj-epos in het Nederlands. Hij geeft de lezing in het kader van de tentoonstelling Nineveh, die te zien is t/m 25 maart 2018.

De bibliotheek van Assurbanipal

Theo de Feyter schetst in zijn lezing de geschiedenis van de collectie teksten die koning Assurbanipal voor zijn bibliotheek in zijn hoofdstad Nineveh bijeenbracht. Welke werken stonden er op de planken? Wat weten we over de betekenis en het gebruik van het grote epos van Gilgamesj, waarvan meerdere exemplaren in Assurbanipals collectie aanwezig waren? Ook de opgravingsgeschiedenis van de bibliotheek vanaf de negentiende eeuw komt aan bod, evenals de latere ontdekking van het epos in het British Museum.

Zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur.

Kosten: € 5, RoMeO-leden gratis.

Meer informatie: RMO.

Ga naar het bronartikel op Literatuurplein
Volledige agenda beschikbaar en doorzoekbaar op Literatuurplein