Mijn Bibliotheek

Laden...

Literaire agenda

Teken van leven

Striptekeningen over burn-out en de overgang: met de pop up-tentoonstelling ‘Teken van leven’ brengt museum het Dolhuys een actueel thema op originele wijze in beeld. De tekeningen zijn afkomstig uit de autobiografische graphic novels Oomen stroomt over van Francine Oomen en Burn-out dagboek van Maaike Hartjes.

Na een grote, frustrerende opdracht kan illustrator Maaike Hartjes (1972) opeens niks meer. Alleen al de gedachte aan werk is haar te veel: ze heeft een burn-out. Ze besluit een dagboek bij te houden met tekeningen en collages. Door dagelijks een dagboek bij te houden, probeert Hartjes haar burn-out te doorgronden. Waar komt haar burn-out vandaag? En hoe kan ze er voor zorgen dat het haar niet nog eens overkomt?

Op haar 52e stelt Francine Oomen (1960) vast dat ze zichzelf kwijt is. Ze stopt met de bekende ‘Hoe overleef ik…’-serie en start een zoektocht. Dat mondt uit in Oomen stroomt over, een persoonlijk verslag van haar worsteling met de overgang.

Nadat Oomen ontdekt dat ze in de overgang zit (of eigenlijk de peri-menopauze), komt ze tot de conclusie dat er nog steeds een taboe heerst rondom de overgang: vrouwen praten er weinig over en er wordt nauwelijks over geschreven. Ze neemt het heft in eigen handen.

De tentoonstelling is onderdeel van de Stripdagen Haarlem met als thema ‘De Maakbare Mens’.

Meer informatie: Dolhuys.