Mijn Bibliotheek

Laden...

Literaire agenda

De Rechter 25 jaar!

Jesse van Muylwijck (1961) tekent de krantenstrip De Rechter, die al 25 jaar elke dag door een paar miljoen lezers wordt gevolgd. In deze strip worden niet alleen ons recht, maar ook vele actualiteiten in Nederland en daarbuiten op de korrel genomen.

Jesse van Muylwijck studeerde in 1985 af als jurist, maar liet een carrière als advocaat schieten om striptekenaar te worden. Met De Rechter combineert hij zijn rechtskennis met zijn tekentalent en zijn gevoel voor humor.

De Rechter is de enige krantenstrip ter wereld die de rechtspraak als onderwerp heeft, en is alleen al wat dat betreft uniek. De rechtbank is een forum waarin conflicten worden beslecht en dat maakt het een ideaal decor voor een strip. Wat de strip nog bijzonderder maakt is dat de tekenaar elke dag op de (vooral Nederlandse ) actualiteit inhaakt, terwijl hij al 13 jaar woont en werkt aan de westkust van Canada, op Vancouver Island. Daar volgt hij het Nederlandse nieuws dat 7700 kilometer verderop plaatsvindt , en reageert hij er snel op in strips die getuigen van nuchtere humor en rake relativering.

Van De Rechter zijn meer dan 25 boeken verschenen, en Jesse van Muylwijck ontving in 2010 de Stripschapprijs voor zijn bijdrage aan het Nederlandse beeldverhaal. In deze tentoonstelling is een selectie uit 25 jaar strips over het nieuws te zien, onderverdeeld in internationale, nationale en lokale actualiteiten.

In de laatste categorie worden alle strips getoond die Jesse van Muylwijck heeft getekend over de Groningse aardbevingen, een onderwerp dat de gemoederen in Groningen al jarenlang (en in Den Haag al maandenlang) bezighoudt.

Meer informatie: Stripmuseum.