Mijn Bibliotheek

Laden...

Literaire agenda

De Generaal. En ander werk van Peter de Smet

De Generaal van Peter de Smet mag met recht één van de groostste Nederlandse stripklassiekers worden genoemd. Niet voor niets worden zijn verhalen vanaf dit jaar opnieuw uitgegeven. Dat is een mooie aanleiding voor deze grote overzichtstentoonstelling over het werk van schrijver en tekenaar Peter de Smet.

De strip gaat over een generaal die allerlei pogingen doet om de macht te grijpen in een land dat in de verte aan Nederland doet denken. Hij wordt daarbij geholpen door een professor en een soldaat. Eén van de sterke kanten van de strip is de stoet aan grappige bijfiguren, zoals motoragent Dreutel en Truus, het rondborstige nichtje van de professor, waar vrijwel elk mannelijke personage verliefd op is.

De pogingen van De Generaal om de macht te grijpen mislukken altijd, zodat de hoofdpersoon tegen het einde van de verhalen steevast in de gevangenis zit.

Vijftig jaar geleden probeerde Peter de Smet zijn strip te slijten aan het stripblad Kuifje. Met succes, al plaatste het blad de strip uiteindelijk niet. Een paar jaar later deed de tekenaar een nieuwe poging, nu bij het populaire jeugdblad Pep en met meer succes. De Generaal vormde voor hem het begin van een succesvolle carrière als striptekenaar en illustrator. Vandaag de dag heeft De Generaal nog steeds tal van fans onder de Nederlandse striplezers.

De komende zomer staan medewerkers van het Stripmuseum niet langer te blozen als er weer iemand vraagt naar De Generaal. Met gepaste trots kunnen ze de bezoeker verwijzen naar een expositie die recht doet aan het oeuvre van Peter de Smet.

Naast 'De Generaal' is er ook onbekend jeugdwerk van De Smet te zien. En er is tevens aandacht voor zijn andere strips, waaronder Joris PK, Het Hopmysterie en Lodewijk. Ook zijn rake cartoons en posters zijn vertegenwoordigd.

Meer informatie: Stripmuseum.