Vaste tentoonstellingen Villa Verbeelding (voorheen Literair Museum)

donderdag 24 april 2008 t/m vrijdag 01 januari 2100 | Villa Verbeelding (voorheen Literair Museum), Bampslaan 35, Hasselt (B)

De Wonderkamer

In kleine kastjes, als het ware mini-museumpjes, vindt u mooie, kostbare, inspirerende, nostalgische of grappige voorwerpen uit de verzameling van de schrijvers. Bij de illustratoren is het kastje telkens ingericht in de stijl van de illustrator in kwestie. Een kamer om te bewonderen en om u te verwonderen. Voor jonge bezoekers van 6 tot 15 jaar, met het gezin of met de klas, is er De ontdekkingsreis, een leuke leidraad om de tentoonstelling te verkennen

Giftige appels op gouden bordjes

Tafeltje dekje... Giftige appels... Pruttelende potjes... Prinsessen op erwten Eten en drinken: sprookjes zitten er vol mee. Kunstenares Micheline Vandervreken liet zich door al dat lekkers inspireren voor kunstwerken in papier-maché. Een lust voor alle zintuigen. Sprookjesboeken vertellen een verhaal van oude sprookjes en hedendaagse bewerkingen. Voor kinderen zijn er de sprookjes op zich. Jongeren en volwassenen vernemen meer over de diepere betekenis van sprookjes.

Ontdek deze sprookjeswereld in gezins- of groepsverband. Aangepaste programma’s voor 5 tot 15-jarigen.

Jeugdauteurs en -illustratoren

Leuke kijkkastjes laten je kennismaken met leven en werk van jeugdauteurs en -illustratoren. Kinderen kunnen deze tentoonstelling ontdekken aan de hand van kriebelboekenzoektochten.

De steenkoolmijnen in de literatuur

Hier kom je in de letterlijk donkere wereld van de steenkoolmijnen terecht. De eerste boeken die over de mijnen geschreven werden, vertolken de verschillende gevoelens van de bevolking: het verdriet om de teloorgang van de heide, de afschuw (en angst) van de goddeloze, verwilderde koolputters. Met een helm op het hoofd en een lamp in de hand kan je afdalen in een nagebouwde mijngang.

Van schrijver tot lezer. Hoe een boek gemaakt wordt

Hoe verzint een schrijver het allemaal? En wat hebben een redacteur, een uitgever en een vormgever in de papierpap te brokken? Worden boeken geplakt of genaaid? Het hele proces van de auteur die zijn hersens pijnigt tot de lezer in zijn luie stoel, krijg je visueel voorgesteld. Een film over pre-press, drukken en binden sluit het bezoek af.

Schuilkelder

Als je heel goed zoekt, vind je de geheime ingang van de schuilkelder van het Literair Museum. De omgeving en de geluiden laten je even voelen hoe het is om te moeten schuilen voor een mogelijke vijand. Kijkkastjes met boekfragmenten over onderduiken en schuilen zorgen voor de literaire invalshoek.

Ga naar het bronartikel op Literatuurplein
Volledige agenda beschikbaar en doorzoekbaar op Literatuurplein