Vaste tentoonstelling (online): Leaving Europe: A new life in America

dinsdag 15 januari 2013 t/m vrijdag 31 december 2100 |

Wat dreef de 30 miljoen emigranten tussen 1820 en 1920 van Europa naar Amerika? Bijna een eeuw na de grootste piek in de emigratie lanceren de Digital Public Library of America (DPLA) en Europeana de online tentoonstelling Leaving Europe: A new life in America.

Slechte economische omstandigheden, religieuze en politieke onderdrukking dreven ook 200.000 Nederlanders naar Amerika. De nieuwe virtuele tentoonstelling doet verslag van de motieven, de reis en ervaringen van de emigranten die vol hoop hun familie vaarwel zegden. De bezoeker volgt de emigranten op de meest ingrijpende reis van hun leven en de eerste stappen in Amerika. Zeldzame en indringende foto’s, manuscripten, schilderijen, brieven, officiële documenten en ander uniek materiaal vertellen het verhaal van emigratie.

De tentoonstelling staat op Europeana.eu, een portal die musea, bibliotheken, archieven en galeries uit heel Europa online samen brengt.

Initiatiefnemers

Leaving Europe: A new life in America is het startpunt van een duurzame samenwerking tussen de Digital Public Library of America and Europeana. Beide bibliotheken delen de missie om cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken. Meerdere Amerikaanse en Europese bibliotheken, musea en archieven leverden gedigitaliseerd materiaal voor de tentoonstelling en speciaal aangetrokken experts uit Europa en de USA ontwikkelden het verhaal en de teksten.

Naast Europena en DPLA werkten mee aan de tentoonstelling: Bibliothèque nationale de France, National Gallery of Ireland, Jewish Museum of London, Koninklijke Bibliotheek (Nationale Bibliotheek van Nederland), Saxon State Library, Norwegian Photo Archives, New York Public Library, Harvard University, (U.S.) National Archives and Records Administration en University of Minnesota Immigration History Research Center.

Ga naar het bronartikel op Literatuurplein
Volledige agenda beschikbaar en doorzoekbaar op Literatuurplein