Vaste tentoonstelling (online): Schatten van de Nederlandse taal

woensdag 08 januari 2014 t/m vrijdag 31 december 2100 | Online, zie link onderaan in de tekst

Voor de ontwikkeling van het grootste woordenboek ter wereld, het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), zijn destijds duizenden bronnen gebruikt. Zestien bijzondere exemplaren zijn nu te zien in een digitale tentoonstelling op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

INL-taalkundigen Dirk Geirnaert, Marijke Mooijaart en Hans Westgeest hebben elk een zestal markante werken gekozen en becommentarieerd, waaronder een naslagwerk met vaktermen uit de muziek, een meisjesboek uit 1919 van Cissy van Marxveldt en een van de eerste Nederlandse kranten. INL-medewerker Gerard Gast schreef de inleiding bij de expositie.

De titels voor de expositie zijn geselecteerd uit ruim 800 werken uit de bronnenbibliotheek van het WNT, die in de loop van 2012 in permanente bruikleen ondergebracht zijn bij de UB Leiden. Het ging daarbij steeds om titels die de Universiteitsbibliotheek nog niet in haar collectie had.

Door middel van de digitale tentoonstelling Schatten van de Nederlandse taal is een klein gedeelte van de unieke collectie WNT-bronnen nu voor iedereen in te zien (klik op het omslag van Joop ter Heul om de expositie te bekijken). Het geeft een concrete kijk op de grote diversiteit van bronnen die destijds gebruikt werden bij het werken aan het grootste woordenboek ter wereld.

Ga naar het bronartikel op Literatuurplein
Volledige agenda beschikbaar en doorzoekbaar op Literatuurplein