Literaire agenda

Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Van 2014 tot 2018 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog woedde. In heel Europa en ook daarbuiten wordt de oorlog gedurende deze jaren herdacht. En dat is niet voor niets. De Eerste Wereldoorlog heeft met zijn gruwelen in bijna alle landen van Europa sporen nagelaten.

Nederland bleef neutraal, maar toch waren de gevolgen groot. Honderdduizenden Nederlandse mannen moesten vier jaar lang onder de wapenen, honderdduizenden vluchtelingen overspoelden de grenzen, duizenden buitenlandse militairen werden geïnterneerd. Een permanente oorlogsdreiging, voedselschaarste en Nederlandse zeelieden en vissers die omkwamen nadat zij op mijnen waren gestuit of hun schepen getorpedeerd waren, maakten dat Nederland een zware tijd beleefde. Het kleine land schudde na honderd jaren van relatieve rust en vrede op zijn grondvesten.

Op deze webpagina worden tot november 2018 bijdragen geplaatst over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Nederland en de Nederlandse bevolking. De artikelen zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op gedigitaliseerde kranten en tijdschriften die via Delpher.nl te raadplegen zijn, aangevuld met andere bronnen uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek.

Meer informatie op Literatuurplein: Eerste Wereldoorlog