Resultaten 1 - 10 van 16

Bouw samen een virtuele wereld! Zet een VR bril op en treed binnen in een wereld die je zelf kan vormgeven. Wie heeft de beste ideeën voor een virtuele wereld? Kom langs om te experimenteren met VR.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema van 2019 is Zij/Hij.

De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?

Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman: oktober 2019 draagt het thema Zij/Hij.

Gratis magazine

Ook dit jaar kun je weer het gratis magazine meenemen in de Bibliotheek. In het magazine staan achtergrondverhalen, interviews, leestips en nog veel meer. Op = op!

Afgelopen dinsdag is de voorstelling geweest van Theater WEI in de Bond te Oldenzaal, in het kader van de Kinderboekenweek. De voorstelling is een bewerking van een boek van Guus Kuijer: Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt. Van de kinderen van de bovenbouw werd wel het een en ander gevraagd, want het ging niet om een gemakkelijke of enkel grappige voorstelling, waarbij je gemakkelijk achterover kon leunen om je te laten vermaken.

Zoals je van Guus Kuijer verwachten kon, werden er nogal wat maatschappijkritische elementen in het boek en dus ook in de voorstelling verwerkt. Hoe gaan we om met oude en/of dementerende mensen, het taboe van de dood, de rol van de rechtspraak en de burger die tussen het wal en het schip van de regels en de overheidsinstanties kan worden vermorzeld; het was er allemaal in terug te vinden. Toch was het geen loodzware voorstelling, omdat er ook regelmatig gebruik werd gemaakt van grappige sketches en humoristische teksten. De drie actrices en de acteur namen verschillende rollen op zich, mede door gebruik te maken van karikaturale poppen en vermommingen.

Een bijzondere voorstelling dus, die tot nadenken stemde. Middels een eerder verzonden lesbrief voor de leerkrachten werd ook de mogelijkheid tot nabespreking in de schoolklas geboden. In totaal werd de voorstelling door vijf scholen uit Oldenzaal en Dinkelland bezocht, zodat de zaal volledig uitverkocht was.

Foto's: Jeffrey Tomberg

In het kader van de Nationale Ouderendag hebben we 8 oktober de zevende editie van de Nationale Voorleeslunch gevierd.

Voorlezen aan ouderen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten en herinneringen op te halen. Dat laat het verhaal van Maarten Spanjer als geen ander zien. Hij neemt de ouderen mee naar februari 1969, waar het verhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van de wedstrijd Ajax tegen Benfica.

In restaurant 't Peerke hebben een kleine 30 ouderen woensdagmiddag genoten ven het verhaal "Godfried Vermist". Het verhaal werd voorgelezen door Henk Rengerink, consulent van de Bibliotheek Dinkelland, terwijl Frank Droste (Kulturhus Borne) voor de muzikale omlijsting heeft gezorgd

Als afsluiting hebben de ouderen genoten van een heerlijke lunch van 't Peerke.

Kinderen uit de groepen 1 en 2 van basisschool de Veldkamp waren vanmorgen op bezoek in de bibliotheek van Denekamp in het kader van de Kinderboekenweek.(thema: Reizen). Na een korte uitleg heeft Richard natuurlijk een heel mooi reisverhaal voorgelezen.

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten.

Kom ook gezellig naar het Taalcafé!
Ken je of ben je iemand die graag de Nederlandse taal beter wil leren? In het Taalcafé kunnen mensen op gezellige en ontspannen manier oefenen met de Nederlandse taal.

De Bibliotheek Dinkelland is op zoek naar een techneut die neuwe technologische ontwikkelingen zoals 3D-printen en het vliegen met drones wil uitleggen aan kinderen en jongeren.Gek op techniek en weet je er veel van? Heb je daarnaast affiniteit met kinderen en jongeren?

De jongste leerling Luuk zorgt er samen met ATOL-directeur George in het Veld voor dat de dominoreeks van boeken gaat omvallen. Dit in het kader van de start met dBoS bij basisschool ’n Baoken te Agelo.

Het was aan de directeur om de nieuwe boekenkast te onthullen, die daarna met de boeken gevuld werd. Mede dankzij het mooie weer was het een leuke activiteit als startsein van de achtste school binnen Dinkelland waar dBoS nu gerealiseerd is. Tijdens een toespraakje voor de kinderen benadrukten zowel directeur George als meneer Bert (Jaspers) van de bieb het belang van het regelmatig lezen, het lezen met plezier en de mogelijkheid om boeken elders te reserveren (“Jullie hebben nu eigenlijk een boekenkast zo groot als van Agelo tot Denekamp.”).