Digitaal thuisgebruik

Naat het lenen van materialen heeft de Bibliotheek ook vele online mogelijkheden! We zetten hieronder alle online mogelijkheden voor je op een rijtje.

Voor de jeugd

Het online aanbod van de Bibliotheek voor de jeugd is groot. Hieronder vind je een overzicht. Een lidmaatschap tot 18 jaar is helemaal gratis en kun je online afsluiten, je krijgt zo snel mogelijk je pasnummer en inloggegevens doorgestuurd en zo kun je super snel gebruik maken van alle diensten van de Bibliotheek.

Luisterbieb: In de Luisterbieb zijn ook veel luisterboeken voor kinderen te vinden. Heerlijk een verhaal luisteren en toch los van hun schermpjes.

E-books: Er zijn ook e-books beschikbaar voor de jeugd en jongvolwassenen. Je kunt er ook lezen voor de Lijst.

Karaokelezen: Voor kinderen die lezen lastig vinden, is er Karaoke lezen, je kunt er luisteren met ondertitels.

Junior Einstein: Met Junior Einstein kun je schoolvakken oefenen. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Voorleesfilmpjes: Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes.

Voorleeshoek: Voorleesfilmpjes vind je ook in de Voorleeshoek voor kinderen van 0-10 jaar.

Bereslimme Boeken: Dit zijn interactieve animatiefilms van prentenboeken.

Jeugdbieb: Voor nieuws, filmpjes en apps voor kinderen van 8-12 jaar.

Uittrekselbank: In de Uittrekselbank vind je meer dan 2.700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse (jeugd)literatuur en 360 auteursportretten. Ideaal als je bijvoorbeeld aan het lezen bent voor je lijst.

DataDetox Game: Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is het een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten.

Yoleo: Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten.

Winkler prins encyclopedie: Zoek je informatie voor je spreekbeurt of werkstuk? Of wil je alles weten over een specifiek onderwerp? Ga dan naar de online encyclopedie van Winkler Prince.

Nijntje app: Kijk en lees mee met de Nijntje app voor Android en IOS.

De waanzinnige podcast: Een podcast voor en door kinderen over kinderboeken.

Webdetective: Weet jij welke informatie op het web betrouwbaar is en welke niet? Begin met speuren en kom er achter hoe je informatie controleert op betrouwbaarheid en hoe je slim gebruik maakt van een zoekmachine.

Scratch: Programmeer of animeer je eigen game! Kijk hier voor uitleg.

Nog meer leuke tips voor kinderen staan op jeugbieb.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Woesj podcasts: Woesj is een leerlijn creatief schrijven. Hoe spreek je je fantasie aan? Hoe tover je met woorden? Voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Make-it@home kits van de Twentse Maakplaatsen: Het is voor kinderen belangrijk om verschillende leervormen af te wisselen. Om met de handen te werken, om te leren door te doen. De Make-it@home kits kunnen online besteld worden.

Volwassenen

Voor volwassenen heeft de Bibliotheek online een uitgebreid aanbod. Zo kun je thuis blijven en toch genieten van je lidmaatschap. Ben je nog geen lid?
Voor €11,25  per kwartaal maak je gebruik van alle diensten van de Bibliotheek.

Luisterbieb: In de App van de LuisterBieb vind je 3600 luisterboeken. Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone. We hebben nu een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier!

E-books:Via de online Bibliotheek heb je toegang tot zo'n 28.000 e-books. Je leent tot 10 e-books tegelijk die je kunt lezen op je telefoon, tablet, e-reader, pc of laptop. E-books blijven 3 weken op je boekenplank staan. We helpen je graag op weg tijdens het telefonisch spreekuur.

Passendlezen: Moeite met lezen? Speciaal voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn, is er Passend Lezen. Hier vind je 45.000 gesproken boeken. Want om te lezen, heb je geen letters nodig.

Delpher  In Delpher zijn ruim 100 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften beschikbaar. De teksten komen uit collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen en worden regelmatig aangevuld.

LiteRom: LiteRom bevat tienduizenden artikelen, auteursinterviews en recensies over Nederlandstalige literatuur.

Picarta: Via PiCarta heb je toegang tot de gegevens van miljoenen boeken, tijdschriftartikelen en diverse andere materialen die in de Nederlandse Bibliotheken aanwezig zijn.

Oefenen.nl: Op de website Oefenen.nl kun je met video's, animaties en interactieve oefeningen leren over taal, rekenen, digitale vaardigheden, geld, opvoeding en gezondheid. Vaardigheden die je kunnen helpen in het dagelijks leven.

Theorie Rijbewijs: Met het ‘Oefenprogramma theorie-rijbewijs’ kun je jouw kans op slagen vergroten. Je kunt thuis gratis oefenen voor je theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor. Alle vragen uit het CBR-examen zitten in het programma verwerkt.

DBNL: De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied.

Taalhuis: Online oefenen

Digi-Taalhuis Deze pagina biedt een alternatief voor de fysieke taalhuizen die nu gesloten zijn. De pagina bevat informatie, educatieaanbod, hulp en aanbod op het gebied van vrije tijd en hobby.

Digisterker door doen: De cursus digisterker is tijdelijk online geplaatst voor iedereen die beter wil leren omgaan met de digitale overheid.

Heb je vragen? Dan kun je deze stellen via