Titel

Omschrijving

                                              Bibliotheek Dinkelland leent Daisyspelers uit aan mensen die moeite hebben met lezen. Zowel individuele lezers als instellingen en daisyscholen kunnen hiervan gebruik maken. Er zijn twee Daisyspelers voor ouderen en volwassen slechtzienden die makkelijk te bedienen zijn en er is een walkman beschikbaar voor de jeugd.

Wat is een Daisyspeler?
Een Daisyspeler is een soort cd-romspeler waar alleen Daisyschijfjes mee afgespeeld kunnen worden. Op de schijfjes staan luisterboeken. Met de Daisyspeler kan men ook bladwijzers aanbrengen en pagina's opzoeken, geluid hoger/lager zetten en de snelheid van het voorlezen is regelbaar. Klik hier voor een instructiefilmpje. 

Het doel van de bibliotheek is om volwassenen en kinderen eens kennis te laten maken met een Daisyspeler. Mensen die chronisch iets mankeren, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding om zo'n apparaat zelf aan te schaffen. Voor meer informatie kunt u bellen naar het Centrum Indicatiestelling Zorg, telnr. 0900-2030402.
Daisyspelers zijn duur en bedoeld voor mensen die niet op de gewone manier kunnen lezen zoals blinden en slechtzienden. Bij kinderen kun je ook denken aan leerstoornissen die het lezen bemoeilijken (autisme, dyslexie). Voor mensen die tijdelijk niet kunnen zien door bijvoorbeeld een oogoperatie, is het ook een oplossing om het koffertje te lenen. Voordeel van een Daisyspeler t.o.v. het gewone luisterboek op cd is dat er op 1 schijfje een hele roman past. Ook instellingen en scholen kunnen een koffertje lenen om intern voor bewoners/leerlingen te gebruiken. Het is het voornemen van Bibliotheek Zwolle om in de toekomst een basiscollectie Daisyroms aan te gaan schaffen.

Spelregels
De koffertjes kunnen in alle vestigingen worden uitgeleend (niet altijd op voorraad)en moeten daar worden ingeleverd. Het is wel mogelijk om de Daisyspeler aan te vragen.  De leentermijn bedraagt 6 weken en verlenging geldt als een nieuwe uitleentermijn. Reserveren is mogelijk. Voor leden van de bibliotheek is het koffertje gratis te leen. Voor instellingen en scholen geldt de uitlening als 1 projectcollectie. Het boetetarief bedraagt € 0,15 cent per dag.

Meer informatie over hulpmiddelen kan men lezen op de site: www.aangepast-lezen.nl.